Ons team bestaat momenteel uit de volgende mensen:
Laura Mijnders
Voorzitter en content website
Mijn naam is Laura Mijnders (1991). Ik ben in 2014 in de gemeente Midden Groningen komen wonen. Op dit moment woon ik in Norg, na acht jaar in Zuidbroek te hebben gewoond.
Ik groeide op in een kroeg in Assen en kreeg daar altijd veel verhalen te horen die eigenlijk niet voor mijn oren bestemd waren. Dit heeft ertoe geleid dat ik nu werkzaam ben als schrijver, als dichter en als projectvoorzitter bij Dichter bij het Verleden. Verhalen groot of klein, verdienen het om gehoord te worden. Naast mijn werkzaamheden als schrijver, ben ik ben student informatie en communicatiewetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Wat dit project zo belangrijk voor mij maakt? Juist ouderen worden in mijn ogen maar wat vaak ten onrechte weggezet als hulpeloos en afhankelijk. Niets is minder waar! Van ouderen kunnen we leren. Hun verhalen kunnen een inspiratie zijn voor toekomstige generaties. Dit is precies waarom deze verhalen vertelt moeten worden; opdat zij niet verloren gaan. Meer over mij weten? Kijk ook eens op aanstellerij.nl, mijn persoonlijke website.
Nouschka van der Meij
Hoofdcoördinator
Mijn naam is Nouschka van der Meij (1998) en in 2016 ben ik vanuit Amersfoort naar Groningen verhuisd om te studeren. Vele studies verder stort ik mij nu op de kunstgeschiedenis terwijl ik daarnaast zo veel mogelijk bezig ben met culturele en maatschappelijke projecten. Stilzitten kan ik niet en men noemt mij nog wel eens liefkozend ‘regelneef’.
We denken dat onze levens niet zo interessant zijn, maar ze zitten boordevol spannende anekdotes en wijze lessen. Ik verbaas mij altijd hoe snel de samenleving is veranderd als mijn opa’s en oma’s vertellen over vroeger. Dit project maakt mij blij, omdat we een podium bieden voor die mooie verhalen. Verhalen die anders misschien vergeten worden en die mensen een beetje dichter bij elkaar kunnen brengen.
Remda Spoelstra
Activiteiten en netwerkuitbreiding
Mijn naam is Remda Spoelstra (1966). Ik woon met mijn gezin in Kiel-Windeweer en werk op Nieuw Woelwijck te Sappemeer. In mijn vrije tijd schrijf ik graag gedichten of verhalen. Inmiddels is mijn vierde kinderboek “Na-apers en Olifantasie” gepubliceerd. Het boek is gebaseerd op een uitspraak van een van mijn leerlingen. Dat is het mooie van dichten, de onderwerpen staan vaak dicht bij je. Het is een stukje bewustwording. Daarnaast ben ik werkzaam als schooldichter, omroepdichter bij RTV1 en ben ik poëziedocent bij Laudius. Het fijne van gedichten en verhalen schrijven vind ik de verbindende factor. Mensen kunnen zich herkennen in gedichten of verhalen en dat biedt opening voor gesprek of beleving.
Dichter bij het verleden draag ik juist daarom een warm hart toe. Het geeft ouderen de mogelijkheid hun verhaal te doen. Dat is waardevol, niet alleen voor hun zelf maar ook voor de toekomst. Ze geven op die manier iets door. Een persoonlijk verhaal die wij als dichters mogen vormgegeven tot een gedicht. Een gedicht dat op zijn beurt tot gesprek en beleving zal aanzetten.
Gerard Rozeboom
Public Relations en sponsoren
Mijn naam is Gerard Rozeboom uit Sappemeer. Ik ben auteur, dichter en organisator van literaire activiteiten. Ik heb meerdere boeken uitgebracht en ik vind het belangrijk om poëzie een laagdrempelig gezicht te geven in de gemeente Midden- Groningen.
Het gesproken en geschreven woord is voor mij een goede manier om mensen met elkaar te verbinden. Dichter bij het Verleden gaat daarin nog een stapje verder: verbinding zoeken tussen dichters en eenzame ouderen. Ik vind het prachtig om als dichter hieraan bij te dragen, simpelweg omdat je samen meer bereikt dan alleen.
Tessa Hamming
Social Media Manager
Hi! Mijn naam is Tessa en ik ben ondernemer. De naam Woman of Words of ‘WOW’ is ontstaan uit mijn passie voor schrijven. Deze passie heb ik ontwikkeld toen ik nog maar net kon schrijven. Ik schreef hele schriften vol met verhalen over alle gebeurtenissen in mijn leven. Hier ben ik nooit mee gestopt, dit heeft zich eigenlijk alleen maar uitgebreid.
Ik merkte tijdens mijn studie Communicatie dat het schrijven mij niet alleen rust bracht, maar daarnaast ook werk kon opleveren. Ik ging daarom bij verschillende bedrijven als Marketing Communicatie Adviseur aan de slag en werkte daarnaast aan een eigen boek. Omdat het werken in loondienst mij geen voldoening gaf besloot ik om mijn persoonlijke verhaal te vertalen naar een concreet plan. Het plan om te gaan ondernemen en te doen waar ik een ‘WOW gevoel’ van kreeg. En daar was de naam Woman of Words.
Mijn passie voor schrijven komt bij mijn opa en oma vandaan, zij hebben mij ondersteund op het gebied van Nederlandse taal. Hierdoor heb ik al gauw interesse ontwikkeld voor poëzie. Om deze reden ga ik dan ook met alle liefde aan de slag voor dichterbijhetverleden als social media manager. Mijn band met de oudere generatie en zelf als jongere generatie sluiten hier goed bij aan!
Kim Dokter
Subsidieaanvragen, sponsoren en financiën
Ik ben Kim Dokter en woon nu al bijna 4 jaar in het mooie Groningen. Ik houd van alles wat zich bevindt in de kunstzinnige hoek, zoals schilderen, tekenen en zeker ook het schrijven van verhalen en gedichten. Gelukkig is de inspiratie voor deze zaken nooit ver weg, omdat de vele mensen die je tegenkomt en de wereld op zichzelf een onuitputbare bron vormen. Dit is bovendien ook de reden dat ik momenteel de studie Kunstgeschiedenis volg aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Mijn interesses beperken zich niet slechts tot het artistieke. Toen ik op mijn zeventiende naar Amsterdam verhuisde en een vriendelijke mevrouw mij een baantje aanbood in een verzorgingstehuis ontdekte ik er nog een. Vol goede moed, en enigszins sceptisch, besloot ik mijn steentje bij te dragen in het Amsterdamse verzorgingstehuis. Aanvankelijk had ik niet kunnen vermoeden dat ik binnen de kortste keren ook buiten mijn werkuren, al rummikubbend en luisterend naar de verhalen van de mensen, daar mijn vrije tijd ging besteden. Ik ervoer hoe waardevol het is om naar verhalen van een ander te luisteren, maar bovenal hoe betekenisvol het is voor de ander om gehoord te worden.
Vanuit mijn artistieke passie en affiniteit met verhalen wil ik graag mijn steentje bijdragen aan ‘dichterbijhetverleden.’ Want, hoe goed is het om de kunst van het schrijven te kunnen combineren met het verbinden van mensen. Mensen, met al hun eigenaardigheden, hartstochten en wonderschone tegenstrijdigheden, zitten immers vol waardevolle verhalen en levenslessen. Deze moeten niet worden vergeten, maar juist worden gehoord.
Rob Rosendahl †
In memoriam
Rob Rosendahl (1955-2021) is deels opgegroeid in Sassenheim, Amsterdam-Osdorp en Holte in Oost Groningen.
Rob schreef gedichten in het Nederlands en af en toe in het Gronings. Hiernaast schreef hij columns, korte verhalen en teksten over de Oost Groninger cultuur. Ook is hij lange tijd werkzaam geweest als mederedacteur van gemeentekrant “De Oldambtster”, de gemeente waarvoor hij ook twee jaar als stadsdichter poëzietaken heeft vervuld.
Met betrekking tot de Veenkoloniën is hij betrokken geweest bij de herwaardering van de voormalige roemruchte jeugdorganisatie “Boer & Beat” in Oude Pekela uit de jaren zeventig. Hieraan verbonden ook betrokken geweest bij de “Boer & Beat” tentoonstelling in het Veenkoloniaalmuseum en bij de samenstelling van het herinneringsboek over genoemde organisatie.
Verder ondersteunde hij verschillende Oost Groninger schrijvers en dichters bij publicatie en declamatie van hun werk; en verzorgde hij boekenpresentaties van regionale schrijvers en dichters. Bij ieder cultuur-evenement zorgde hij voor een gratis boekenkraam om het lezen van literatuur en poëzie te bevorderen.
Deel uitmaken van de projectgroep “Dichter bij het Verleden” betekende voor Rob Rosendahl vooral het verbinden van jong en oud met elkaar. Ook vond Rob het belangrijk om de oudere Oost Groningers, die hebben bijgedragen aan hoe het Groningen van nu is geworden, te blijven betrekken in het huidige leven en om de jongere Oost Groningers te betrekken bij de wereld van de ouderen. Elkaar leren begrijpen, aanvullen, ondersteunen en samenwerken zijn hierin sleutelelementen.
Daarnaast betekende het project voor hem het vastleggen van de cultuurhistorie van de Oost Groninger burger in poëzie; opdat de mooie verhalen die de Oost Groningers kleuren niet verloren gaan.